De leiders van een zondag stukgelopen Italiaanse regeringscoalitie van eurosceptische populisten, Luigi Di Maio en Matteo Salvini, bespreken donderdag de mogelijkheid om het nog een keer te proberen.
De regeringsploeg die ze hadden voorgedragen, werd zondag door president Sergio Mattarella afgewezen omdat hij de minister van Financiën weigerde te benoemen.
Salvini, de leider van de radicaal-rechtse populistische Lega en Di Maio van de eurosceptische protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) waren woedend over de weigering van Mattarella.
Die beschouwt hun 81-jarige kandidaat-minister Paolo Savona als een gevaar voor de stabiliteit van het land en van de waarde van Italiaanse spaargeld. De econoom Savona is een beroemd en berucht tegenstander van de euro en van de Duitse invloed in Europa.
Mattarella leek deze week met een interim-premier op verkiezingen af te willen stevenen. De M5S opperde ‘een lijmpoging’, maar de Lega leek daar niet aan mee te willen werken. Italiaanse media stellen dat alles er nu op wijst dat Salvini dat toch doet.
Hij heeft donderdag plotseling allemaal afspraken in Lombardije afgezegd. Hij is naar Rome gegaan om met Di Maio te spreken. Mogelijk krijgt in een nieuw kabinet dat de twee voordragen, Paolo Savona de ministerspost Europese of Buitenlandse Zaken. Mattarella laat ondertussen zijn beoogd interim-premier Carlo Cottarelli in zijkamers wachten.
Financiële markten
Dat president Sergio Mattarella dit weekend zijn veto uitsprak over de kandidaat-minister, deed de financiële markten geen goed. Het idee dat de politieke chaos de positie van Italië binnen de eurozone in gevaar brengt, riep spookbeelden op van de Griekse crisis.
Italië zou de EU kunnen meesleuren in een nog veel grotere crisis dan die van Griekenland. Het land heeft namelijk een enorme staatsschuld van 2.000 miljard euro.
Het is dus geen wonder dat beleggers zich zorgen maakten. Daardoor zakte de AEX deze week flink, steeg de rente op Italiaanse staatsobligaties en kwam ook nog eens de euro onder druk te staan.
Zeker de zorgen over de euro zijn goed te begrijpen. Als Lega en de Vijfsterrenbeweging de overheidsfinanciën laten ontsporen met paniek op de financiële markten als gevolg, kunnen de gevolgen voor de Europese munt dramatisch zijn. Hier lees je hoe Italië in negen stappen de eurozone opblaast.